Hoe spring jij er tussenuit in een sollicitatieronde?

Ben je toe aan de Next step in je carrière? Lees in dit artikel hoe je eruit springt tijdens een sollicitatieronde. Juist voordat je een sollicitatie ingaat is het belangrijk te weten wie jij bent en wat je sterktes zijn. Want waarschijnlijk zijn tientallen anderen ook op weg naar dezelfde sollicitatieronde om daar die felbegeerde baan binnen te halen. Zorg ervoor dat je erover nadenkt hoe juist jij opvalt in de selectie en doorgaat naar de volgende ronde, of beter nog hoe jij het sollicitatiegesprek succesvol doet.

Waarom is het zo belangrijk om er tussenuit te springen?

Recruiters krijgen dagelijks veel sollicitatiebrieven en krijgen tijdens sollicitatierondes veel mensen aan tafel. Dit resulteert in nagenoeg alle gevallen in een grove voorselectie, waarin veel profielen direct afvallen om zo de groep uit te dunnen en overzichtelijk te houden. Zelfs wanneer je over de juiste competenties beschikt én de gewenste ervaring hebt, kan het gebeuren dat jij direct afvalt. Dat heeft vooral te maken met het feit dat je niet genoeg opvalt en niet de interesse weet te trekken van de mensen die de beslissingen nemen binnen de sollicitatieronde.

Dit betekent niet dat je direct in een felgroene broek en cowboyhoed naar het sollicitatiegesprek moet gaan. Het betekent wél dat je wat eigenzinniger mag zijn met je sollicitatiebrief en wat meer direct wanneer je aangeeft waarom jij de juiste persoon bent voor de functie.

job

Belangrijkste do’s en don’ts
tijdens een sollicitatieronde

Het belangrijkste tijdens de sollicitatieronde is de nadruk te leggen op wat jou uniek maakt. Recruiters krijgen namelijk dagelijks de standaardverhalen te horen waarmee mensen zichzelf willen verkopen en doorgaans naar de mond van de recruiter praten om zo meer kans te maken op de functie. Zo werkt het niet. Jij bent uniek met jouw werkervaring (je loopbaan), de ervaringen die je opgedaan hebt en jouw sterke en verbeterpunten.


Nu kun je hiermee alsnog verdwalen in een algemeen verhaal. Focus daarom vooral op jouw personal brand en jouw drijfveren. Informatie over het bedrijf zoek je op de website of de social media, aangezien het imago van ondernemingen tegenwoordig erg belangrijk is.


Belangrijkste do’s:
  1. Leg de nadruk op wat jou onderscheidt
  2. Pas je brief, motivatie en verhaal aan naar de functie of het bedrijf
  3. Wees eerlijk
  4. Bereid vragen voor die je aan de recruiter kunt stellen
  5. Bedenk hoeveel je wilt gaan verdienen

Belangrijkste don’ts:
  1. Te laat zijn voor je gesprek
  2. Overdrijven of oneerlijk zijn over je capabiliteit en eigenschappen
  3. Onvoorbereid naar een sollicitatiegesprek gaan
  4. Geld als enige motivatie hebben voor een bepaalde functie
  5. Je gesprekspartner door je enthousiasme de rede vallen

Weet je niet wat je sterke en zwakke punten zijn of vind je het lastig om te bepalen wie jij bent en waarom je geschikt bent voor een functie? Neem dan eens contact met ons op. Naast loopbaancoaching, begeleiding en hulp bij je ontwikkeling bieden wij ook de DISC analyse aan, die een grote rol kan spelen bij een succesvolle sollicitatieronde.

jobapp
3 tips om de kans op succes aanzienlijk te vergroten

Om je nog beter voor te bereiden, vind je hieronder drie sterke tips waarmee je écht het verschil kunt maken:

  1. Ontdek waar je goed in bent (met onze DISC analyse bijvoorbeeld)
  2. Het is geen kwestie op leven en dood waarbij je jezelf moet verkopen. Zie het als een open gesprek waarbij jij ook vragen mag stellen en op je gemak zou moeten zijn
  3. Durf uniek te zijn. Er is niemand zoals jij bent en dat is iets om gebruik van te maken voor jouw Next Step.