Een nieuw jaar? Hoe breng jij je
professionele doelen in kaart?

Het aanbreken van een nieuw jaar is hét moment om doelen te stellen. Veel mensen besluiten gezonder te gaan leven, de kosten te drukken, te stoppen met roken, vaker de fiets te pakken of tóch eindelijk de knoop door te hakken en een verre reis te maken. Heb jij al eens nagedacht over je professionele doelstellingen? Wat wil jij bereiken met je carrière en loopbaan in het nieuwe jaar?

Wat zijn jouw doelstellingen voor het nieuwe jaar?

Er zijn tal van verschillende professionele doelstellingen die je op kunt stellen voor jezelf. Om je wat inspiratie mee te geven, vind je hieronder een aantal goede voorbeelden:

  1. Het volgen van een opleiding om zo beter te kunnen presteren binnen je huidige functie

  2. Een andere, betere baan vinden met meer mogelijkheden tot ontwikkeling

  3. Het opbouwen van een netwerk met minstens 30 mensen in dezelfde branche, bijvoorbeeld via LinkedIn

  4. Een complete carrièreswitch binnen een termijn van 3 jaar waarbij je zelfstandig ondernemer wordt

Bij het opstellen van je doelstellingen houd je altijd rekening met je huidige en toekomstige situatie, samen met je sterke en verbeterpunten. Als 40-jarige senior productontwikkelaar is een loopbaanswitch naar profvoetballer bijvoorbeeld uitgesloten.

Voorkom discrepantie tussen verschillende doelstellingen

Een belangrijk punt dat helaas vaak vergeten wordt, is het afstemmen van de doelstellingen. Zijn twee doelstellingen onverenigbaar (zoals meer werk voor het gezin én tegelijkertijd meer werken zonder ergens tijd in te leveren), dan is het per definitie onmogelijk om alle doelstellingen succesvol in te vullen in het komende jaar. Zet daarom je professionele doelstellingen en privédoelen eerst eens op een rijtje en bekijk of het realistisch is. Wanneer dit niet het geval is, pas je je doelstellingen aan. Niets is zo demotiverend als na twee weken al doelstellingen weg te moeten strepen op de lijst.

Waar wil jij over een jaar staan?

Losse doelstellingen zijn een bijzonder sterk begin wanneer je van plan bent er echt werk van te maken. Het wordt echter nog makkelijker wanneer je hier een totaalvisie aan verbindt. Een voorbeeld om het concreet te maken:

Je doelstelling is: een hoger salaris met hetzelfde aantal uren en vakantiedagen combineren om zo meer tijd met het gezin te hebben.

Je visie over een jaar kan dan bijvoorbeeld zijn: eigenaar van een tweede woning in Zweden waar je tweemaal per jaar 10 dagen op vakantie gaat met het gezin.

Op deze manier wordt het makkelijker om vast te houden aan je doelstellingen. Je weet namelijk niet alleen wát je wilt doen, maar ook wáárom en wat het uiteindelijke resultaat is.

Hoe zorg je ervoor dat je de
doelstellingen ook echt gaat halen?

Door concrete, haalbare doelen op te stellen, is het makkelijker om vast te houden aan het traject dat je zelf uitgestippeld hebt. Nog eenvoudiger wordt het wanneer je tussentijdse doelen (kleinere doelstellingen) opstelt, zodat je elke keer een klein feestje kunt vieren. Ook helpen professionele begeleiding en coaching bij het opstellen van goede doelstellingen, plus het bereiken van die doelen uiteraard.

 

Wil je meer hulp bij het opstellen van jouw doelen voor het nieuwe jaar of zoek je een coach in Vilvoorde om het bereiken van jouw doelen makkelijker te maken? Neem dan vandaag nog contact met ons op.