Kan je je voorbereiden op een reorganisatie?

Tijdens je loopbaan kan er een heleboel veranderen, zo kun je op een gegeven moment zelf de Next step in je carrière maken of er kan een reorganisatie in de lucht hangen waardoor er meer onzekerheid is binnen je vaste baan. Een vraag die vaak voorkomt is of je jezelf kunt voorbereiden op een reorganisatie? Het antwoord is dat je heel erg veel kunt doen om je voor te bereiden. Door gedurende jouw loopbaan na te blijven denken wat jij graag wilt en wat voor jou belangrijk is in je werk kun je in ieder geval nagaan wat jouw keuzes zijn. Wil je eens praten over wat jouw keuzes zijn, overweeg dan eens onze loopbaancoaching.

Hoe weet je of er een reorganisatie aankomt?

Niemand weet dit exact. Vaak houden bedrijven deze informatie beperkt tot enkele betrokkenen. Er zijn toch wel verschillende zaken waardoor je kunt weten of er een reorganisatie aankomt binnen het bedrijf waar jij werkt. Enkele manieren waarop je kunt weten of er wellicht een reorganisatie aankomt?

  • De bedrijfsresultaten

  • Staan de resultaten van het bedrijf onder druk dan is er een grotere kans dat er een reorganisatie zal komen om kosten te besparen.

  • Overnames of fusies

  • Is er een overname van je bedrijf geweest of gaat het bedrijf samen met een ander bedrijf dan is de kans groter dat er veranderingen komen.

  • Het (economische) nieuws

  • Door het nieuws te volgen weet je of er grote zaken spelen. Het bedrijf is altijd ook een speler binnen het geheel van de economie. Dit kan aangeven of er veranderingen op komst zijn.

  • De gesprekken met collega’s

  • Als echte netwerker met andere collega’s over de verschillende departementen heen hoor je vaak meer van wat er allemaal speelt. Zo heb je sneller in de gaten of er veranderingen aankomen die ook jouw werk beïnvloeden.

Wacht niet af en onderneem actie

Het is aan jou om te zorgen dat je weet wat je graag wilt doen. Jij kunt bepalen wat je Next step in je carrière is. Dat staat los van de reorganisatie die een bedrijf wellicht door wil voeren. Om te zorgen dat je voorbereid bent op een reorganisatie is het belangrijk om goed te weten wat jouw drijfveren zijn. Een coachingstraject kan je helpen om jezelf voor te bereiden op een eventuele reorganisatie. Met het starten van bijvoorbeeld loopbaancoaching bij Next Step & More, onderneem je actie.

 

Tijdens de loopbaancoaching ga je samen met de coach ontdekken hoe jouw werkomgeving is. Wat speelt er allemaal op de werkvloer? Wat maakt jou gelukkig en wat is je passie? Loopbaancoaching helpt je om jezelf beter te begrijpen. Dit doen we door verschillende oefeningen te doen en vaak zetten we de DISC gedragsanalyse in om te bepalen welke kleur of combinatie van kleuren jij bent. Dankzij deze analyse krijg je een goed zelfbeeld. Aan de hand van de uitkomsten van je DISC profiel gaan we in gesprek en je zult zien dat het je ogen opent.


Het valt je dan wellicht op dat je al langere tijd in een bepaalde positie zit en dat er een zekere mate van vertrouwdheid en gewoonte is ontstaan. Dankzij de coachingsgesprekken kom je er wellicht achter dat je eigenlijk een heel andere droom hebt en sterktes hebt die je niet optimaal benut in je huidige rol. Met deze inzichten ben jij degene die actie kan ondernemen in plaats van het afwachten wat er gaat gebeuren met jouw positie binnen een bedrijf.

Coaching en begeleiding tijdens reorganisatie

Voert jouw bedrijf een reorganisatie door, dan is dit een perfect moment om te kijken naar kansen voor jezelf. Ga in gesprek en ontdek dat jouw sterktes je verder kunnen helpen. Wees voorbereid op welke kansen en mogelijkheden er zijn binnen het bedrijf. Dankzij loopbaanbegeleiding ontdek je dat verandering niet ‘eng’ is maar juist kansen voor je in petto kan hebben.


Juist als je bedrijf gaat reorganiseren is het hoogtijd dat je een coach inschakelt. Als loopbaancoach zorgen wij ervoor dat jij exact weet wat je wilt en wie je bent. Na de testen gaan we samen aan tafel zitten om de uitslagen door te nemen en een concreet plan te maken. Bij ons krijg je nooit alleen testresultaten waarna je het vervolgens zelf uit mag zoeken. Integendeel, de carrière begeleiding van A tot Z zorgt ervoor dat je niet alleen weet wat je wilt doen, maar we kijken ook naar welke functie of welk type bedrijf het beste bij jou past én bereiden we het sollicitatiegesprek voor.