Hoe moet je jezelf voorbereiden op een sollicitatiegesprek?

Bezwete handen, knikkende knieën en wallen onder de ogen na een nacht zonder slaap. Dát is niet hoe je op een sollicitatiegesprek aan wilt komen. Met een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek is dit ook helemaal niet nodig. Wij zorgen ervoor dat jouw sollicitatiegesprek een succes wordt en de kans op het binnenhalen van die droombaan aanzienlijk groter wordt en je in jouw carrière de volgende stap kunt zetten dankzij Next Step & More Coaching. .

Goede voorbereiding is het halve werk

Zelfs wanneer je niet vaak een sollicitatiegesprek hebt gehad, is het relatief eenvoudig om je voor te bereiden. Het gaat letterlijk om een bedrijf dat op zoek is naar een bepaald persoon om een functie binnen de onderneming te vervullen. In de vacature staat wat zij zoeken en welke eigenschappen en/of diploma’s je moet hebben om een goede match te zijn.

prepare2

Een aantal concrete tips:

 1. Pak de vacature er nog eens bij en open de website of social media van het bedrijf
 2. Schrijf de belangrijkste punten op, zoals de eigenschappen of kwaliteiten die zij zoeken en waar het bedrijf voor staat (vernieuwing, duurzaamheid, klanttevredenheid of bijvoorbeeld fair trade)
 3. Schrijf op hoe jij exact voldoet aan de eisen en wensen in het vorige punt (welke diploma’s heb je, wat zijn jouw sterke punten die passen bij het bedrijf of functie, wat zijn jouw drijfveren)
 4. Nu kun je de recruiter exact vertellen waarom jij dé persoon voor de job bent

Wat zijn jouw sterke en verbeterpunten?

Bij elk sollicitatiegesprek wordt gevraagd wat over jezelf te vertellen en komt de vraag wat je sterke en verbeterpunten zijn. De eerste vraag wordt onder andere gesteld om te kijken hoe goed je kunt communiceren en waar jij de nadruk op legt. Je sterke en verbeterpunten in kaart brengen is vaak lastiger. Let bij de sterke kanten vooral op de eigenschappen die nodig zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Een aantal voorbeelden van sterke punten:

 1. Goed in delegeren
 2. Flexibel
 3. Zelfstandig
 4. Betrouwbaar
 5. Nauwkeurig
 6. Alert
 7. Creatief
 8. Sociaal

Wees eerlijk over je verbeterpunten of beter gezegd je verbeterpunten. Op welke punten wil je jezelf verbeteren en waar moet je meer aandacht voor maken binnen jouw loopbaan? In onze gesprekken over loopbaan coaching werken we aan de hand van de DISC gedragsanalyse aan je verbeterpunten. We gaan ook samen kijken, hoe je jouw verbeterpunten op een positieve manier naar voren kunt brengen. Enkele voorbeelden van verbeterpunten zijn:

 1. Eigenwijs
 2. Te kritisch (voor jezelf of anderen)
 3. Onhandig in communicatie
 4. Onzeker
 5. Ongeorganiseerd
 6. Ongeduldig

Tip: wil jij ook meer inzicht in je sterke kanten en verbeterpunten? Neem contact op en we helpen je graag met onze loopbaancoaching zodat je het meeste uit je loopbaan kunt halen.

3 tips voor de voorbereiding op je sollicitatiegesprek

Om het je nog makkelijker te maken om je voor te bereiden, hebben we hier 3 goede tips op een rijtje gezet voor je:

 1. Stel vragen
 2. Het is geen ondervraging, het is een gesprek in twee richtingen waarin je zelf ook vragen kunt stellen. Dit zorgt ervoor dat je beter weet of de functie écht bij je past en je toont ook nog eens een actieve, geïnteresseerde houding

 3. A strong motivation
 4. Wanneer gevraagd wordt waarom je hier wilt komen werken, is salaris alleen geen goede motivatie. Wat trekt je aan in dit bedrijf, zoals groeimogelijkheden in je loopbaan, locatie, het imago of de drijfveren van de onderneming

 5. Follow the company’s (social) media
 6. Kijk de dag voor het gesprek nog eens op de social media van het bedrijf en lees de vacature nog eens rustig door. Schrijf eventueel belangrijke punten in je notities.