De DISC persoonlijkheidsanalyse – Ben jij misschien het enthousiaste gele type?

In de DISC analyse worden vier verschillende persoonlijkheidsstijlen onderscheiden, die te maken hebben met je loopbaan en je persoonlijke omgeving. Het DISC model wordt veel gebruikt binnen coaching en begeleiding van een carrière. Geel staat voor het type dat enthousiast is en graag praat. Wat betekent het wanneer je hoog scoort op de gele kleur en waar liggen de sterke punten en de valkuilen voor het I(nvloed)-type?

Waar staat geel voor in DISC?

Geel staat voor invloed binnen de afkorting DISC. Wanneer je hoog scoort op dit vlak, dan ben je interactief en dus erg gericht op mensen, ga je vooral uit van gevoel en heb je goede verbale vaardigheden. Mensen met een hoge I-score zijn vaak goede verkopers, probleemoplossers en bemiddelaars. We zien deze types veel terug op televisie en in de politiek.

Wat zijn de sterke punten van het gele type?

Wat zijn de sterke punten van het gele type?

Mensen met een hoge score op de I zijn optimistisch en enthousiast. Zij kunnen bijzonder motiverend werken voor de teamgeest. Daarnaast zijn deze types niet bang voor uitdagingen en hebben zij vaak veel kennis en interessegebieden, waardoor zij op veel verschillende vlakken ingezet kunnen worden. I-types zijn graag onderdeel van een team en zijn goed in het vinden van oplossingen, ook bij complete problemen. Ook zal iemand met een hoge I-score veel bijdragen in de vorm van nieuwe, creatieve ideeën en vindt deze persoon het nooit erg om veel vragen op zich af te krijgen. Door de ruime manier van denken en de betrokken houding van dit type worden er altijd nieuwe deuren geopend naar innovatieve mogelijkheden op persoonlijk en zakelijk vlak. 

 

Wat zijn de valkuilen van het gele type?

Wanneer er geen ruimte is voor communicatie of expressie, voelt het gele type zich al snel opgesloten. Daarnaast kan een geel type al snel verzaken in de communicatie, waardoor er weinig tot niets afgerond wordt. Dat betekent dat een I-type een sterke leider nodig heeft, die zorgt voor goede focus. Een punt dat kan zorgen voor confrontaties, is dat mensen met een hoge I-score vaak over grenzen gaan, zich met alles willen bemoeien en redelijk naïef zijn. Een I-type vindt het daarnaast ontzettend lastig om nee te zeggen, wat kan zorgen voor onrealistische planningen of werkdruk, wat uiteindelijk zal zorgen voor problemen in het team.

Wat Is De DISC Analyse?
Wat kan ik hier precies mee?

Heb je zelf een hoge I-score, houd er dan rekening mee dat mensen met een lage I-score niet altijd op een praatje zitten te wachten en vaak wél behoefte hebben aan de feiten en details, plus de exacte invulling van een idee of oplossing. Werk je samen met I-types, spreek dan regelmatig waardering uit voor de inzet, maar zorg er tegelijkertijd voor dat het tempo op niveau blijft en de I-types niet in de communicatie verdwalen waarbij zij het uiteindelijke doel vergeten. Heb je meerdere I-types in je directe persoonlijke omgeving of werkplek? Zorg dan voor een prettige sfeer, want dit is nodig om het maximale uit de I-types te halen en ruimte te geven voor verdere ontwikkeling.

Wil je een DISC gedragsprofiel voor jezelf of een team? Neem dan contact met ons op.