De DISC persoonlijkheidsanalyse - ben jij misschien het bescheiden groene type?

Groen is één van de vier DISC persoonlijkheidsstijlen. Scoor je hoog op het groene vlak en wil je weten wat dit betekent in de persoonlijke sfeer en je werkomgeving én je persoonlijke ontwikkeling? Het groene type staat voor de bescheiden persoon, maar wat kun je hiermee binnen je loopbaan en carrière en wat zijn de valkuilen van de bescheiden, stabiele persoonlijkheidsstijl?

Waar staat groen voor in DISC?

In de DISC analyse staat groen voor stabiliteit (S), wat vooral neerkomt op een verlangen naar orde en rust, stabiliteit willen en een zeer praktische manier van denken. Mensen die hoog scoren op het groene vlak, houden vast aan de bestaande patronen en tradities en hechten veel waarde aan orde en consistentie. Dat betekent onder andere dat deze mensen goede teamspelers zijn die vooral goed tot hun recht komen in een organisatie waarin alles op een vredige en georganiseerde manier verloopt. De S-types dragen hier overigens zelf ook aan bij. 

Waar Staat Groen Voor In DISC?​

Wat zijn de sterke punten van het groene type?

Mensen met een hoge S-score zijn niet kritisch en dat betekent dat zij makkelijk kunnen functioneren in teamverband. De stabiele, geduldige houding van deze types zorgt daarnaast voor een hoge mate van rust binnen het team en de directe omgeving. De pragmatische manier van denken zorgt er daarnaast voor dat S-types goede probleemoplossers zijn én goede intermediairs, mede omdat zij goede luisteraars zijn en een betrokken en deskundige houding aannemen. 

 

Wat zijn de valkuilen van het groene type?

Groene types zijn niet kritisch tegenover anderen, maar leggen de lat voor zichzelf vaak bijzonder hoog. Ook is het verlangen naar een georganiseerde, stabiele omgeving lang niet altijd wenselijk, omdat verandering zorgt voor stress bij het S-type. Ook neemt een groen type weinig tot geen initiatief en laat het de besluitvorming graag aan anderen over. Dat betekent dat een team met uitsluitend S-types weinig gedaan krijgt.

 

Een andere valkuil is dat een groen type veel bevestiging en zekerheid nodig heeft. Wanneer dit niet geboden wordt of de kans groot is dat er verandering plaats zal vinden, wordt het voor een S-type lastig om zijn of haar plaats te vinden en daadwerkelijk te presteren, ongeacht of dit in een werkomgeving is of thuis. Dit zal namelijk resulteren in een twijfelende en weinig flexibele houding met veel gepieker. 

Wat zijn de valkuilen van het groene type?
Wat kan ik hier precies mee?

Wanneer je samenwerkt met een S-type is het belangrijk om regelmatig waardering (verbaal of non-verbaal) te tonen en de rust te nemen om dingen uit te leggen. Daarbij leg je de nadruk op hoe je de dingen gedaan wilt hebben. S-types hebben een hekel aan verrassingen en komen zelf niet met hun problemen naar jou toe. Neem je genoeg tijd om rustig en duidelijk te communiceren, dan zijn de S-types in je omgeving de teamspelers die een belangrijke toevoeging zijn omdat zij anderen aanmoedigen en graag de handen uit de mouwen steken.

 

Wil je zelf een DISC analyse laten doen of wil je meer informatie over coaching en begeleiding? Neem dan contact met ons op zodat we je onmiddellijk persoonlijk verder kunnen helpen.