Welke kleur (of combinatie van Kleuren) ben jij? 
Algemene introductie tot DISC analyse

Optimaal presteren, jezelf ontwikkelen en je kwaliteiten tot hun recht laten komen binnen jouw carrière. In je loopbaan neem je tal van beslissingen om te groeien of kies je een andere richting omdat die weg beter bij jou past. Om de juiste keuzes te maken én groei mogelijk te maken, is het belangrijk dat je weet waar jouw sterke punten liggen, wat je zwakke punten zijn en wat jouw drijfveren zijn en last but not least hoe je, je omgang met de anderen te verbeteren. Om dit mogelijk te maken is de DISC analyse ontwikkeld, waaruit een compleet DISC gedragsprofiel rolt en waarbij de kleuren inzicht geven over wie jij (professioneel) precies bent. Wat is de DISC persoonlijkheidstest en is dit iets dat ook jou verder kan helpen in je persoonlijke ontwikkeling?

Wat is de DISC analyse?

De basis van DISC ligt in het boek ‘Emotions of Normal People’ van de Amerikaanse psycholoog William Moulton die zijn waarnemingen uiteenzette. Hierbij ging het om hoe mensen de omgeving ervaarden (vijandig of goedgezind) en het gedrag van de mensen (passief of actief). Dit zouden de vier kleuren van de huidige DISC-analyse worden, al was dit nooit mogelijk geweest zonder psycholoog John G. Geier die hier een DISC persoonlijkheidsprofiel van maakte. DISC heeft daarmee een geschiedenis van bijna 100 jaar en wordt steeds verder uitgebreid en aangepast door wetenschappers en ervaringsdeskundigen.

Welke van de vier kleuren van de DISC analyse ben jij?

Aan de basis ligt een vragenlijst die beantwoord wordt door de deelnemer. Er zijn geen goede of foute antwoorden; wel is het belangrijk dat er rolafhankelijk geantwoord wordt. Vul je de DISC analyse in als onderdeel van loopbaanbegeleiding, dan helpen jouw antwoorden je om een beeld te krijgen op je werk en persoonlijkheid. Alleen op die manier krijg je een zo goed mogelijk resultaat uit de test.

4 kleuren die jouw persoonlijkheidsstijl weergeven

DISC bestaat uit vier letters, die overeenkomen met de vier persoonlijkheidsstijlen in de analyse:

  1. Dominant – het rode type
  2. Invloed – het gele type
  3. Stabiliteit – het groene type
  4. Conformiteit  – het blauwe type

Nu is het goed om in de gaten te houden dat je niet ‘één van de kleuren’ bent wanneer de DISC analyse klaar is. Sterker nog, in je persoonlijkheidsanalyse zullen doorgaans alle vier elementen terugkomen, maar verschilt het hoe sterk deze aanwezig zijn bij jou. 

Wat Is De DISC Analyse?

Waarom kies je voor een DISC gedragsprofiel?

Dankzij de DISC persoonlijkheidstest begrijp je niet alleen jezelf beter, maar ook de manier waarop andere mensen om je heen op jou reageren waarmee je conflicten kunt voorkomen en mensen om je heen positief kunt beïnvloeden. Wanneer je de resultaten van de test met een coach doorneemt, weet je daarnaast precies waar je kwaliteiten liggen én waar je je kunt ontwikkelen. Ook wordt tijdens coaching duidelijk wat je kunt doen om de dynamiek met mensen om je heen te verbeteren. DISC testen worden daarnaast ook veel ingezet voor complete teams, zodat de effectievere samenwerking ervoor zorgt dat het zelfverzorgende karakter van het team bevorderd wordt. 

Wat Kan Ik Verwachten Van De DISC Analyse 
Bij Next Step & More?
Het DISC gedragsprofiel is onderdeel van onze werkwijze, dat binnen het totaalpakket aangeboden wordt. Wij helpen je met onze coachingsessies in meer inzicht in jezelf en je omgeving. De coach in Vilvoorde helpt je om de DISC analyse te begrijpen en het potentieel te benutten. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de DISC test bij ons te doen. In beide gevallen krijg je van ons een compleet rapport tussen 35 of 47 pagina’s, afhankelijk van je keuze, waarin je inzicht krijgt in wie je bent en hoe je jouw gedrag aan kunt passen om een betere reactie vanuit je omgeving te krijgen. Uiteraard bespreken we de resultaten samen ook nog, zodat je met onze begeleiding precies weet wat jouw opties zijn en wat de beste praktische invulling van de resultaten is. Het is ook mogelijk van een DISC profiel te doen in teamverband, ook hiervoor kan je terecht bij je coach in Vilvoorde.